Norrlands största skofabrik är både ett intressant besöksmål och några som är bra på event. Nedan kan du läsa mer om skofabriken, dess historia och dess betydelse för Norrland. Om du vill läsa ännu mer specifik information hittar du det här.
Om skofabriken
Skofabriken som ligger i Docksta kallas lämpligt nog för Docksta Sko eller Docksta skofabrik. Företaget och fabriken grundades 1923 och har varit aktiva sedan dess. Det hela började med att Ivar Königson tog över ett gammalt skomakeri och startade Bästa skofabrik. Till en början var det inte så många anställda och cirka tio år efter starten hade de ungefär åtta anställda personer.
Men, strax därefter hade de råd att expandera och redan 1947 köpte Ivar en handelsbod i Docksta. Den renoverades och byggdes om och sedan flyttades all tillverkning dit. Det var i samband med den flytten som företaget bytte namn till AB Docksta Skofabrik. Under följande år ökade både produktionen, omsättningen och antalet anställda hos fabriken. Det var nu de blev kända i hela landet med skomodeller som Gunilla, Patrik och näbbstövlar.
Ett annat händelserikt event var när fabrikslokalen utökades och de byggde till en lagerfabrik. Nu sysselsatte fabriken mer än 120 personer. Bara ett par år senare köptes Elfings skofabrik upp av företaget, en av Norrlands äldsta skofabriker. Där började de tillverka runt 200 par pjäxor om dagen. I slutet på 50-talet kom fabrikens dittills största order, militären beställde 250.000 par pjäxor. Det ledde till att fabriken anställde ytterligare ett gäng och nu var antalet anställda uppe i runt 160 personer.
Nu producerades det så mycket skor att ledningen beslöt sig för att bygga en helt ny och större fabrik. 1966 stod den klar och produktionen flyttades till det som än idag är Norrlands största skofabrik på över 5000 kvadratmeter. I samband med att militärorden färdigställdes och produktionen flyttade in i den nya fabriken så ändrade sig produktionen något. Istället för att göra omfattande beställningsjobb till grossister så fokuserade de sig mer på detaljhandeln.
De har fortsatt expandera och göra uppköp under årens lopp. Senast var 1996 när de tog över Medins skofabrik. Företaget är fortfarande familjeägt och det är ett barnbarn till upphovsmannen som driver företaget idag. Dessutom tillverkas några av skorna fortfarande för hand, på samma sätt som vid starten 1923.
Skofabrikens betydelse för Norrland
Den här typen av företag har betydelse både för att de kan sysselsätta en del av befolkningen i området samt för att de utgör en del av besöksnäringen. I och med fabrikens historia och långtgående anor så är det många som är intresserade av de event som arrangeras på och i närheten av fabriken. Det i sin tur leder till en ökad försäljning och ett ökat intresse för det fabriken tillverkar.