Den som är intresserad av industriellt viktiga svenska event ska definitivt fortsätta läsa. Nedan hittar du mer information om Brynge kulturområde, en dröm för den som är intresserad av historiska industriella event.

Brynge kulturområde

Hela området är bevarat som kulturarv. Här ordas det ofta event av olika slag. Allt ifrån att fira potatisen till hantverksdagar. Eventen kanske inte är de största, men likväl krävs det en del planering för att genomföra dem.

Kulturområdet består också av fler byggnader som kan besökas även om det inte arrangeras ett specifikt event. Bland annat finns det ett gammalt kraftverk som man kan besöka för lite industriell historia. Numera rymmer lokalen dessutom en konsthall som också går att besöka. Kraftverket byggdes 1924 och är sig likt idag. Och den gamla kraftstationen ligger också kvar för besökare att titta på. Kraftverket togs ur bruk så sent som på 90-talet när det ersattes av ett nytt kraftverk.

För den textilintresserade finns det också saker att hämta i kulturområdet. Bland annat kan man besöka en gammal lärftmangel. Mangelns främsta uppgift var att mangla stora vävda tyger av linne. Den byggdes redan på 1700-talet och drevs då av en häst. Men, den flyttades till ett vattendrag vid ett senare tillfälle och blev istället vattendriven och drevs således med vattenkraft.

Utöver tidigare nämnda byggnader finns det också en gammal smedja på platsen. Den har precis som mangeln blivit flyttad en gång. Men, precis som med mangeln låg den ursprungligen inte så långt ifrån där den ligger idag.

Historiska platser är viktiga för eventplanerare idag också, eftersom vi kan lära oss mycket av att titta på hur arrangerade event var förr.

Divi