Nedan kan du läsa mer om orten Härnösand och eventet HittaHärnösand som är en riktad satsning på friskvård. Det är ett speciellt event som är skapat för att öka fokus på friskvård och Härnösand.

Om Härnösand

Härnösand är centralort i kommunen Härnösand och ligger i landskapet Ångermanland. Ortsnamnet går att härleda till sundet mellan Härnön och fastlandet. Sedermera blev namnet Härnösand. Apropå sundet så har Härnösands djuphamn varit en viktig del av ortens näringsliv. Förr fanns det nämligen många varv och sjöfart. Idag finns djuphamnen kvar och den används fortfarande. Dessutom finns tre gästhamnar kvar också. Men, den blomstrande sjöfarten avvecklades redan under 1900-talet.

Vill du ta dig till eller från Härnösand på det allra smidigaste sättet är kanske inte båt att rekommendera, snarare tåget. Det finns gott om tågförbindelser till och från Härnösand. Exempelvis kan du snabbt ta dig från Stockholm till Härnösand med snabbtåget.

Härnösand är både Sveriges minsta residensstad och innehar Sveriges minsta domkyrka. Dock är de stora på mycket annat. Utöver att ha varit en av landets största hamnar så har Härnösand också varit bland de största när det kommer till att ha ett omfattande näringsliv. Tyvärr är ganska mycket av det tidigare näringslivet idag avvecklat på grund av att en stor del av både sjöfarten och till viss del skogsindustrier har varit tvungna att lägga ner.

Eventet HittaHärnösand

Som kommun har Härnösand tidigare också satt idrott, fritid och friluftsliv på kartan, bland annat genom sina många idrottsföreningar. Men, numera satsar de också på folkhälsan och uppmuntrar därför Härnösandsborna att delta i eventet HittaHärnösand. Om du vill ha mer exakt information så hittar du det här.

HittaHärnösand är helt enkelt en tävling med checkpoints. Desto fler checkpoints du hittar, desto större chans har du att kamma hem högsta vinsten i tävlingen. Tävlingen pågår mellan 17:e maj och 1:a oktober. Det fungerar som orientering och gynnar både dem som vill lära sig mer om Härnösand som dem som behöver en extra morot för att komma igång med träningen.

Andra event och kultur i Härnösand

Härnösand är en riktig kultur- och event ort. Här händer det massor med saker och orten är ansvarig för en hel del kulturpärlor. Bland annat finns det ett museum som fokuserar på livet i mellersta Norrland under 1800-talet och delar av 1900-talet. Ett måste för alla som är intresserade av hur industrierna i Norrland har förändrats under årens lopp.

Dessutom är Härnösand ett perfekt resmål på vägen till Höga kusten. Höga kusten som tillhör världsarvet. Utöver det tillhör både en fantastisk golfbana, havsbadet, fiskeläget och flygfältet några av de mest populära turistmålen i Härnösand.

Divi